Benőtt köröm

A köröm benövése, mely leggyakrabban a láb nagyujjain jelentkezik, gyakori és igen kellemetlen elváltozás.

Bármilyen életkorban előfordulhat, de tapasztalatom szerint fiatal felnőtteken gyakoribb. Előfordul már 9-10 éves gyermeknél is.

A látott kép egyértelmű: a láb öregujján a köröm mellett fájdalmas, néha váladékozó piros duzzanat jelenik meg, a fájdalom nyomásra fokozódik.

A kialakulás oka egyértelműen  nem határozható meg. (Ha az orvos nem tud biztos okot mondani, előkerül a megfoghatatlan „hajlam” kifejezés…) J

Állítólag ha születés óta csak egyenesen vágják el a körmöt, oldal kivágás nélkül, akkor megelőzhető. (Sovány vigasz ez egy felnőttnek…)

Szoros cipő viselése ront a helyzeten, további rizikófaktor a diabetes, a körömgomba, az érszűkület.

Kezelése egyértelműen műtét. A gyulladást csökkenteni, a beavatkozást elodázni lehet párakötésekkel.

Pedikűrösök előszeretettel használják a spange módszert. Néha a tünetek csökkentésében segíthet, de a probléma lényegét nem oldja meg. (Gyakran kezeltem olyan beteget, aki hosszasan viselt ilyen eszközt, eredménytelenül. Már több pedikűrös is hozta műtétre családtagját.)

Teljes körömeltávolítás nem indokolt és nem hoz jobb eredményt!  Hagyományosan alkalmazott  műtét az ékrezekció. Ez esetben érzéstelenítésben kivágjuk a benövés oldalán a köröm szélső 3-4 mm-ét a körömágyig, eltávolítjuk a túlsarjadt, gyulladt lágyrészeket. Kiterjesztett változata az Emmert műtét. Ezzel egy időre megoldódik a probléma, de nagyon gyakori a kiújulás. Tapasztalatok szerint fél-egy éven belül ismét jelentkezik a probléma.

Nagy eséllyel végleges megoldást jelent a lézeres műtét. Ez esetben szintén az ujj tövébe adott érzéstelenítésben a köröm kivágása után lézersugárral eltávolítjuk a túlsarjadt, gyulladt részt és ami a legfontosabb: a köröm mátrixnak (a köröm „gyökerének”) azt a részét, amelyik „termeli” a rosszul növő körmöt, lézerrel kiirtjuk. Eztán majd kissé keskenyebb, egészséges köröm fog nőni.

Így, amíg a hagyományos műtét után nagy a kiújulás esélye, a lézeres beavatkozás után minimális esetben fordul elő a probléma ismételt megjelenése.